Bu patiği yıllar önce bir bayandan satın almıştım. Evde makinede örüyordu. Yapımı kolay aslında. iki şişle de örülebilir.
Örmeye ön üst kısımdan başlıyorsunuz. başlama ilmek sayınızı belirlerken kullandığınız şiş ve ipin numarası ne olursa olsun tahmini bir ilmek atıp birkaç satır örüp şişten çıkarıp ayağınızın üzerinde ölçerseniz kendi ölçünüzü bulacağınıza inanıyorum(en azından ben öyle yapıyorum). isterseniz şişten çıkarmadan da bir tahmin yapabilirsiniz.
Örgünüzün boyu ayak bileğinizin bir parmak aşağısından başlayıp küçük parmağınızın başlangıç noktasına gelince her iki taraftan 1 ilmek azaltmaya başlıyorsunuz . bu azaltma işlemini 2 satırda bir yapın. yani modeli verdiğiniz ön yüzünde azaltma yapıyorsanız arka tarafı örerken azltma yapmayın.( ancak azaltmayı sadece her sırada örgü başında 1 ilmek yapıyorsanız buna gerek yok). kesme işleminden sonra örgünüzün boyu baş parmak ucuna geldiğinde her iki taraftan 1 ilmek arttırmaya başlıyorsunuz. kestiğiniz kadarını arttırdıktan sonra , ördüğünüz parçayı kesme arttırma noktasından ortaya katladığınızda başlangıca gelene kadar 4-5 sırada bir her iki baştan tekrar arttırma yapılacak. arttırmalar bittiğinde topuğa kadar düz örüyorsunuz. daha önce patik yapanlar bilir ortada kalan 6 ilmeği kenardaki ilmeklerle her sırada, her iki taraftan birer ilmek birleştirerek bilek boyunu yapıyoruz. birleştirilecek ilmekler bittiğinde kesiyoruz. en son şekildeki gibi parçayı birleştirip kıyılarıda süsledikten sonra güle güle kullanıyoruz.
NOT: sonradan dikmek istemeyenler ayak üst kısmını örüp tabana başlayınca örgüye her iki kenardan diğer parçanın son ilmeklerini birleştirerek devam edebilirler. arka topuk kısmında yapılan işlem gibi düşünün. böylece dikişsiz olarakda kullanabilirsiniz.
umarım bir hata yoktur. patik makinadan çıkma. evirip çevirip inceledikten sonra bu sonuca vardım. kolay gelsin. yapan arkadaşlar anlatım konusunda yorumlarını yazarlarsa sevinirim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder