Mayıs 22, 2008

çiğ börek




eşimle canımız mantı çekti. mantıyı yaptık ama içi tarifte verilen kıymaya göre hazırlamıştım ve arttı. nasıl değerlendirebilirim derken çiğ börekle tariflerinin benzerliği aklıma geldi. hamuru bile aynı sadece şekilleri ve pişme tarzı farklı. ben de hemen işe koyuldum ve kahvaltıya mis gibi çiğ börekler hazır. malzemelerde arzunuza göre azaltma ve arttırma yapabilirsiniz. önemli olan hamurun kıvamı. iç malzemesinde de aynı şey geçerli. dilediğiniz kadar kıymaya dilediğiniz kadar soğan ekleyin ve baharat önemli olan kıymanın kızartma sırasında pişebilmesi için çok konmaması.
malzemeler:
hamur için;
2 su bardağı un
su, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yumurta( eklenmese de oluyor )
içi için;
200 gr kıyma
2 adet kuru soğan
tuz, karabiber,arzuya göre kırmızı biber


yapılışı:
önce içi hazırlayın. soğanları rondodan geçirin ve diğer malzemelerle karıştırın. sonra hamura geçin.

una tuzu ekleyin. ortasına yumurtayı ekledikten sonra hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar az az su ekleyin. elde ettiğiniz hamurdan küçük toplar yapın (cevizden biraz büyük) ve onları 15-20 cm çapında açın. açtığınız hamurun yarısına resimde gördüğünüz şekilde hazırlamış olduğunuz içten ince bir tabaka olacak şekilde koyun. sonra üzerini boş kalan tarafla kapatın ve kenarlarını isterseniz tırtıklı hamur bıçağıyla kesin veya resimde olduğu gibi (ben hamur ziyanından hoşlanmıyorum. hamur bıçağıyla kesildikten sonra arta kalan hamurlar açma sırasında unla sertleştiği için yeniden açılamıyor.) herhangi bir çatal yardımıyla kenarlarını kapatabilmek için bastırın. böylece desen de vermiş olursunuz. ben biraz kalın yapmışım daha ince şekilde bastırılabilir. yaptığınız çiğ böreği bol yağda kızartın. fazla yağını kağıt havlu yardımıyla alabilirsiniz. böreğiniz yenmeye hazır. AFİYET OLSUN.

not:oluşan hamurların fazla ununu silkelemeyi unutmayın. un hamurun kızarırken daha fazla yağ emmesine neden olur.

1 yorum:

  1. ellerine sağlık, çok güzel olmuş afiyetle yedim.

    YanıtlaSil