malzemeler:
hamur: 2 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yumurta, ılık su
içi için: 400 gr kıyma, 3-4 baş kuru soğan, tuz, karabiber
çorbası için: 2,5 yemek kaşığı tereyağı, yarım yemek kaşığı biber salçası, yarım yemek kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı tuz, 1,5 lt kaynamış su(7-7,5 su bardağı), 2 su bardağı soğuk su
üzeri için sarımsaklı yoğurt, nane, arzuya göre sumak ve daha acı sevenler için acı kırmızı biber
hazırlanışı:
soğanları rondodan geçirip kıyma tuz ve karabiberle karıştırın ve bir kenarda bekletin.
hamur için unun ortasını açın ve yumurta ile tuzu ilave ettikten sonra yavaş yavaş ılık su ilave ederek kulak mememsinden daha sert bir hamur elde edin. elde ettiğiniz bu hamuru 2 parçaya bölün ve her parçayı incecik açın. açtığınız hamuru dilediğiniz büyüklükte veya 1,5 cm eninde kareler olacak şekilde kesin. hazırladığınız içten parmağınızın ucuyla karelere koyup hamuru köşeler içe gelecek şekilde kapatın.
bu işlem biraz zaman alıyor. daha pratik bir çözümü ise şekil ve büyüklük önemli değil derseniz iki bezeyi de açın, ilkine hazırladığınız içten minicik toplar yapıp istediğiniz büyüklüğe göre eşit aralıklarla dizin. ikinci hamuru üzerine kapatın ve kenarı tırtıklı olan hamur kesme bıçağıyla etler ortada kalacak şekilde eşit büyüklükte kareler kesin.
hamurlar bitince geniş bir tencerede tereyağı salçaları karıştırın ve yağ eriyinceye kadar kavurun. 1,5 lt suyu ve tuzu ilave edin. kaynadıktan sonra mantıları ilave edin. pişene kadar bir iki kez karıştırın. 7-10 dk gibi bir süre yeterli olabilir. piştikten sonra altını kapatın ve mantılar yapışmasın diri kalsınlar diye 2 su bardağı suyu ilave edin.
pişen mantınızdan servis tabağınıza alın ve üzerine sarımsaklı yoğurt ve dilediğiniz baharatı ekleyin.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder