Mayıs 30, 2008

MANTI


mantıdan bahsetmişken tarifini vermeden olmaz sanırım. bu tarifi Hatice arkadaşımızın sitesinde gördüm. bildiğim klasik tariflerin dışında bu terifte mantının pişirilmesi farklı olduğu için vitamin, mineral kaybı olmuyor. biz çok sevdik sizin de denemenizi tavsiye ederim. biz evde iki kişi olduğumuz için malzemeleri kendime göre azalttım göz kararı koydum bu nedenle biraz çorbanın salçası az olmuş galiba ama genede çok güzeldi. kıymam da arttı ve dediğim gibi artan kıymayla da daha sonraki gün çiğ börek yaptım. istenirse farklı şekillerde de değerlendirilebilir.

malzemeler:

hamur: 2 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yumurta, ılık su

içi için: 400 gr kıyma, 3-4 baş kuru soğan, tuz, karabiber

çorbası için: 2,5 yemek kaşığı tereyağı, yarım yemek kaşığı biber salçası, yarım yemek kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı tuz, 1,5 lt kaynamış su(7-7,5 su bardağı), 2 su bardağı soğuk su

üzeri için sarımsaklı yoğurt, nane, arzuya göre sumak ve daha acı sevenler için acı kırmızı biber

hazırlanışı:

soğanları rondodan geçirip kıyma tuz ve karabiberle karıştırın ve bir kenarda bekletin.

hamur için unun ortasını açın ve yumurta ile tuzu ilave ettikten sonra yavaş yavaş ılık su ilave ederek kulak mememsinden daha sert bir hamur elde edin. elde ettiğiniz bu hamuru 2 parçaya bölün ve her parçayı incecik açın. açtığınız hamuru dilediğiniz büyüklükte veya 1,5 cm eninde kareler olacak şekilde kesin. hazırladığınız içten parmağınızın ucuyla karelere koyup hamuru köşeler içe gelecek şekilde kapatın.

bu işlem biraz zaman alıyor. daha pratik bir çözümü ise şekil ve büyüklük önemli değil derseniz iki bezeyi de açın, ilkine hazırladığınız içten minicik toplar yapıp istediğiniz büyüklüğe göre eşit aralıklarla dizin. ikinci hamuru üzerine kapatın ve kenarı tırtıklı olan hamur kesme bıçağıyla etler ortada kalacak şekilde eşit büyüklükte kareler kesin.

hamurlar bitince geniş bir tencerede tereyağı salçaları karıştırın ve yağ eriyinceye kadar kavurun. 1,5 lt suyu ve tuzu ilave edin. kaynadıktan sonra mantıları ilave edin. pişene kadar bir iki kez karıştırın. 7-10 dk gibi bir süre yeterli olabilir. piştikten sonra altını kapatın ve mantılar yapışmasın diri kalsınlar diye 2 su bardağı suyu ilave edin.

pişen mantınızdan servis tabağınıza alın ve üzerine sarımsaklı yoğurt ve dilediğiniz baharatı ekleyin.

AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder